torstai 11. huhtikuuta 2013

Von Hertzenin veljesten opit

Von Hertzen Brothers Tanssisali Lutakossa 28.3.2013


Von Hertzen Brothers haluaa kokeilla ja uudistua jatkuvasti. Kun bändi tekee uusia biisejä, muotoutuu musa ensin abstraktisti ja ajatus sekä muu roina vasta sen ympärille.

Von Hertzenin veljekset ovat seikkaileet suomalaisessa musiikkibisneksessä reilut 20 vuotta. He tietävät muun muassa, ettei musiikkia tehdä pelkästään mimmien ja bissen takia. Nyt konkarit pohtivat neuvoja nuorille muusikonaluille ja arvostelivat uusinta levyään kuin koulunpenkissä konsanaan.


- Mutta onhan mimmit tosi hyvä syy tehdä musiikkia! Mikko von Hertzen heittää pikkuveljensä syvällisten pohdintojen väliin ennen illan keikkaa Tanssisali Lutakossa.
Soundit on juuri tsekattu ja pöydän ympärillä istuu kolme von Hertzeniä ruokalautaset edessään. Mikko, Kie ja Jonne ovat puheliaalla päällä ja keskustelu luonnistuu huumorin höystämänä vaivattomasti
- Jokaisella on omat motivaationsa tehdä musiikkia, mutta jos tekeminen ei ole aitoa eikä omaa, niin se paistaa heti läpi. Homman oikeutus täytyy tulla sisältä, Jonne jatkaa juttuaan veljiensä huomautuksista huolimatta.

Von Hertzen Brothers -yhtye on löytänyt 13 vuoden aikana paikkansa suomalaisessa musiikkikentässä ja viimeistään Stars Aligned -levy mursi kansainvälisetkin kiinnostuksen muurit vuonna 2008. Miehet lupasivat kertoa meille, kuinka selviytyä musiikkibisneksessä vuosikausia ja vieläpä pitää tekemisen mielenkiintoisena.

- Ensinnäkin kaikille nuorille: Hankkikaa päivätyö! Mikko heittää alkuun miettimättä pidempää.
- Joo ja hoitakaa raha-asiat mahdollisimman selkeästi heti alusta lähtien, Kie jatkaa aiheesta.
- Jos haluaa menestyä, niin sekoiluun ei oo varaa. Se on kylmä realiteetti. Nykyään kilpailu on niin kovaa, että aina löytyy parempia ja luotettavampia tekijöitä, jos sä vedät miten sattuu, Jonne lataa pöytään ja muut veljekset nyökyttelevät vieressä.

Eli musabisneksessä on jatkuvasti oltava varpaillaan?
- Tällä alalla informaatio kulkee ja negatiivista julkisuutta on paljon helpompi hankkia kuin positiivista, Mikko toteaa vakavana ja mainitsee Ville Valon keikkakäyttäytymisen aiheuttaman kohun vuoden vaihteessa.
- Kaikki ties siitä heti. Olihan se tosi tyhmästi tehty, vaikka ei mulla mitään bändiä vastaan ole, hän painottaa toimittajan kynän sauhutessa.
- Mä oon nähny niin monen ihmisen menevän rikki tällä alalla. Julkisuuden kanssa on hyvä olla tarkkana ja tietää omat rajansa, Kie lisää.
Viereisillä sohvilla joku kehuu jälkkäriä ja miesten pohdiskelut jäävät siihen paikkaan.
- Onko täällä köyhiäritareita? Oota mä käyn hakee niitä, Mikko keskeyttää ja nousee vauhdilla tuolilta Kie kannoillaan.

Jaksamisen kannalta luova tauko musiikinteossa tuntuu olevan yhtä tärkeää kuin jälkkäritauko haastattelun lomassa.
- On hyvä päästä välillä irti tästä kaikesta. Pitkä ura vaatii, että on tietoisesti avoin ja hakee inspiraatiota muutakin kuin musasta, Mikko von Hertzen viittaa seitsemän vuoden Intian matkaansa ja lastaa uutta satsia köyhäreita suuhunsa.
- Monien viisaiden mielestä liika keikkailu tappaa bändin. Siinä palaa loppuun ja toisten naamat alkaa vituttaa, Kie sanoo.
- Mutta se riippuu tietty paljon ihmisistä. Sellasia yleispäteviä ohjeita on vaikee antaa kellekään, Jonne toteaa väliin etsiessään mukavaa asentoa puupenkillä.

Keikkailusta puheenollen: Mitä te tykkäätte Lutakosta?
- Kyllä tää keikkapaikkojen top 3 menee! On nastaa soittaa paikassa, joka on tehty sitä varten. Eron huomaa heti verrattuna vaikka joihinkin klubikeikkoihin. Täällä porukka tietää, mitä ne tekee ja pitää meistä aina tosi hyvää huolta, miehet innostuvat kehumaan.

Vaikka juttua tuntuisi riittävän vielä paljon, niin alkavat tukijoukot jo käydä levottomaksi ja miesten ympärillä käy vähän väliä joku nykimästä hihasta. Keikkaan on vielä muutama tunti, mutta bändin alkaa selvästi olla aika laskeutua bäkkärin suojiin valmistautumaan lavalle nousuun.

"Eipä ole kukaan ainakaan päälle sylkenyt"


Viides ja uusin levynne Nine Lives ilmestyi maaliskuun puolessa välin. Kuinka hyvin onnistuitte omasta mielestänne...

luomaan jotain uutta musiikillisesti?
- Meidän voimavara on se, että biisien teko ei ole yhden tyypin harteilla. Voimme ammentaa ideoita eri kaivoista. Teemme hyvin erilaisia kappaleita ja pyrimme kokeilemaan. Meissä on sellaista seikkailijaluonnetta.

relaamaan ja pitämään hauskaa? 6-

- Loppuvuosi oli hapokas, kun me ajettiin ittemme niin pitkälle. Pieni levähdystauko olisi ollut hyvä juttu. Paineita loi se, että otimme itse entistä enemmän vastuuta levyn teosta.

kehittymään? 9+
- Tällä kertaa teimme lähes kaiken itse: toimimme teknikkoina, hoidimme äänityksen sekä osin myös tuotannon. Miksaamaan me ei kuitenkaan alettu.

aikatauluttamaan levyn tekoa? 8
- Meillä oli loppu vuodesta hieman aikataulullisia paineita, kun tajuttiin, että levyn pitäisi ilmestyä jo alkuvuodesta. Onneksi oma deadlinemme ei ylittynyt liikaa.

Kuinka tyytyväisiä olette...

levyn ulkonäköön? 10
- Tähän astisista levyistämme tämä uusin on ehdottomasti visuaalisesti parhaimman näköinen.

levyn sisältöön? 9+

- Ei kukaan ole ainakaan päälle sylkenyt. Olemme tyytyväisiä siihen, että biisit ovat monipuolisia, eivätkä toista itseään. Moni yllättyi viime levystä, sillä se oli hyvin erilainen kuin aikaisempi tuotantomme. Nyt Nine Livesin ja Stars Alignedin välillä ei ole musiikillisesti niin suurta eroa.


Teksti: Taija Kolehmainen
Kuvat: Eira Leikkainen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti