perjantai 6. syyskuuta 2013

Liekeissä niin Lutakko kuin bänditkin

Lauantain Lutakko Liekeissä -tapahtumasta nautti reilu 600 silmäparia, mutta paljon näkemisen arvoista tapahtui viikolla ennen festariakin. Joukko jelmulaisia vapaaehtoisia puursi nimittäin päivät ja illat läpeensä Talolla herättämässä Tanssisalia eloon pitkän kesän jälkeen. Tähän blogiin arvon hovikuvaaja ja orja Eira Leikkainen ikuisti raksaviikon ja festarin tunnelmia kaikkien nähtäväksi.

Kun pullat ylitse turposivat


Se miltä Liekit tänä vuonna (kuten aikaisempinakin vuosina) kuulosti on pitkälle Jelmun promoottorin, myös vaatimattomasti taiteelliseksi johtajaksi itseään kutsuvan, Raine Pulkkisen  aikaansaannoksia. 
 Mun mielestä ilta oli tosi monipuolinen, mutta punainen punk-lanka pysyi hyvin koko ajan mukana, Raine kertoo.
Punkin makua on voinut maiskutella Liekeissä vuodesta 2011 asti. Sitä ennen festarit olivat musan sekatavarakauppa kuuden vuoden ajan. Eka Lutakko Liekeissä -tapahtuma järjestettiin vuonna 2005. Vuosien varrella festari on levinnyt kuin pullat uunissa. Vuonna 2013 vehnäset tulvivat jo yli äyräiden. 
 Tänä vuonna esiintyjiä oli paljon, koska viime hetkillä tuli niin monta hyvää esiintyjää, että en voinu sanoa ei. Ehkä ens vuonna mä malttaisin paremmin mieleni, Raine huokailee.
Tällei nopealla matikalla laskettuna 16 bändiä tarkoittaa sitä, että parhaimmillaan asiakkaat maksoivat hippusen alle euron per bändi. Huh!


Liekkien somistustiimi ylitti kaikkien odotukset alittamalla budjetin. Rahaa kului nimittäin vain muutama euro tussihankintoihin. Mielikuvituksen, Tanssisali Lutakon ehtymättömien tavaravarastojen ja jelmulaisten kekseliäisyyden avulla festarialue näytti upealta nollabudjetilla.

Kaikki valot eivät toimineet yhtä kuuliaisesti kuin nämä yksilöt bändituottajan tittelillä varustetun Ville Koiviston käsissä. Vielä perjantai yönä, 12 tuntia ennen Liekkejä, Ville teki sitä, mitä festarijärjestäjät parhaiten tekevät: Kasasi tavaroita ilmastointiteipillä ja nippusiteillä.
– Ois ollu tosi kätevää porata reiät lautaan ja kiinnittää lamput siihen ruuveilla, mutta konetta ei ollut saatavilla... Kyllä sitä aina yhet festarit jesarilla ja nippusiteillä rakennetaan.
Lutakko Liekeissä -valokyltin idea syntyi puolivitsinä, mutta yllytyshulluina somistustiimi tarttui haasteeseen. Finnfoam-levystä sahatut kirjaimet valaistiin valoekspertti Koiviston (kuvassa) toimesta väriä muuttavin valoin.
– Kädet meni rakoille ja epätoivo iski, mutta hieno siitä tuli. Kyltti oli aivan uskomattoman näköinen! eräs tiimin jäsen hehkuttaa.
Jelmulaisia hämmensi yllättävä pyyntö tuoda raksapäivinä mukanaan ylimääräisiä tennareita ja bändipaitoja. Siellähän ne sitten roikkuivat, pyykkinaruilla lauantaina. Tällä hetkellä hämmentää ainoastaan, kuinka ja kuka nuo paidat tuonne ylös heivasi...


Slack Bird paikkasi viime hetkillä sairastunutta Laineen Kasperia. Musagenret eivät menneet aivan yksyhteen, mutta se ei meininkiä tuntunut haittaavan.
Helsinkiläinen Baltimor esiintyi ensimmäisenä Liekkien sisälavalla.
Baltimor
Myöskin pääkaupunkiseudulta saapunut Black Lizard oli kuin festarin musiikkikattaus: Yhdistelmä hypnoottista rockia, primitiivistä psykedeliaa ja 70-luvun proto-punkkia. Eli ripaus kaikkea hyvin yhteen sulautuneena.
Black Lizard
T.V. Smith seisoskeli lavan lisäksi ahkerasti myös merkkaripöydän takana. Useat fanit saivat kivana bonuksena kirjoihin ja levyihin herran nimmarin ja kädenpuristuksen.
Terveet Kädet innosti punkin ystäviä. Suomen vanhin, yhä keikkaileva hardcore punk-yhtye näytti nuoremmille, että vuodet eivät ole menoa verottaneet.


Viimeksi ysikytluvulla kiertuetta heittänyt Xysma veti kesän viimeisen kiertuekeikkansa Tanssisali Lutakon takapihalla.
– Yhtye miettii nyt, mitä he haluavat seuraavaksi tehdä. On mahdollista, että tämä oli Xysman viimeinen keikka, Raine toteaa.
Xysma
Xysma

The Brainsin "läskibasson lätkyttely" sytytti Rainen. Töiden välissä keikkoja tsiikailut taiteellinen johtaja on tyytyväinen punkin, metallin ja jatsin muodostamaan Liekki-soppaan.
Rytmihäiriöllä on ollut (hyvänä vai pahana?) tapana toteuttaa hieman erikoisempi sääilmiö, joka tunnetaan paremmin nimellä Gambina-sade. Huhujen mukaan yleisö kastui, vaikka taivaalla ei sadepilven hattaraakaan havaittu.
Rytmihäiriö
Kun Lost Society kävi Lutakossa keikalla aiemmin tänä keväänä, olivat pojat jo kovassa hypessä. Kesän festarikiertueen aikana homma on kuitenkin räjähtänyt käsiin ja pojat ottivat oikeutetusti (ja varsin näyttävästi) paikkansa Lutakko Liekeissä -festivaalin pääesiintyjänä. Lost Societyn paidoissa ylpeänä Liekeissä kulkivat niin vanhan liiton thrash-miehet kuin teinipojatkin. Luotettavien lähteiden mukaan Jea man -lausahdus ja kaikki sen variaatiot ovat jokapäiväisessä käytössä alle parikymppisten keskuudessa Jyväskylän musiikkipiireissä.
Lost Society
Lost Society


Teksti: Taija Kolehmainen
Kuvat: Eira Leikkainen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti