Koronakevään remotteja vol. 1

Viime keväänä, noin maaliskuun puolessa välissä, kun koronan ensimmäinen aalto sulki keikkapaikat ympäri Suomen Tanssisali Lutakossa päätettiin käyttää kevät ja jo aiemmin aikataulutettu kesätauko paikkojen kunnostamiseen ja erilaisten remonttien tekemiseen. Työt tehtiin Jelmun tapaan enimmäkseen talkoovoimin ja näin myös Lutakon vapaaehtoisille tuli tekemistä peruuntuneiden keikkojen tilalle. Yhtenä isoimpana projektina Lutakon entisen leipomorakennuksen ensimmäisessä kerroksessa sijaitsevasta tanhusalista lohkaistiin osa Jelmun varastoksi ja loppuosa salista muutettiin toimistokäyttöön. Salissa aiemmin olleet ISOn Tanhuujat olivat vuodenvaihteen jälkeen muuttaneet toisiin tiloihin. Tilaa vuokrattiin hetken yksittäisille tanssi- ja liikuntaryhmille, mutta kevään edetessä tuli mahdollisuus saada tilaan yksi vakituinen vuokralainen. Nelonen Media Live, joka aiemmin piti toimistoaan Jämsän Himoksella, etsi tiloja lähempänä Jyväskylän keskustaa. Lutakko oli alueena ihanteellinen sillä NML:n yksi isoimmista festivaaleista SuomiPop Festivaali pidetään Lutakonaukiolla, jonka laidalla leipomorakennus sijaitsee. Sopimukseen päästiin ja kevään aikana tiloja muutettiin NML:lle sopivaksi.

Salin pääty ennen remontin aloittamista.
Jelmulla oli tarve uudelle varastolle, joka olisi varsinaiseen keikkasaliin vievän roudausreitin varrella ja jonne mahtuisi kiertävien bändien tyhjät roudauskeissit ja tarvittaessa myös itse Tanssisalissa olevia pöytiä, joita joudutaan siirtelemään pois salista loppuunmyytyjen keikkojen tieltä. Aiemmin keissit ja pöydät oli sijoitettu keikkailloissa milloin mihinkin ja isojen bändien kohdalla tila loppuikin usein kesken ja laatikoita jouduttiin järjestämään uudelleen jotteivät ne esimerkiksi olisi hätäpoistumisteiden edessä.

Sähkökaapin nurkasta väliseinä purettu ja uuden varaston seinien runko nousemassa.


Ennen kuin tila oli tanhujaien käytössä, toimi siinä pieni teatteri. Remppaa tehdessä olikin hyvä tutkia mitä kaikkia ratkaisuja oli tehty esimerkiksi väliseinien tai sähköjen vetämisen suhteen. Myös vanhan betonilattian päälle on tehty korotettu puulattia, jonka alla on eristevillaa, jottei lattia kumisisi niin paljoa.

Yllätyksiä tuli myös peilien kestävyyden suhteen.


Työ eteni ja Jelmun vapaaehtoisia kävi auttamassa omien aikataulujensa mukaisesti.


Seinien levytystä, tasoittamista ja maalaamista. Väriksi valittiin tietysti pirteä musta.

Varaston ja tulevan toimiston välinen oviaukko oli pitkän suunnitelman tulos. Nelosen Median väelle haluttiin antaa mahdollisuus tarvittaessa järjestää kulku päädyn pariovista heidän toimistoona. Normaalisti kyseinen reitti ei ole käytössä sillä salin päädyn pariovien kohdalla ei lastauslaiturilta ole portaita tai ramppia alas vaan pelkkä pudotus. Nelosen Lutakonaukion festarien aikaan ei festariraksaa tekeviltä tyypeiltä vie kauaa rakentaa erillisiä askelmia laiturille, jolloin toimistoon on selkeä kulku ja tilaa voidaan hyödyntää esimerkiksi vieraiden festivaalipassien jaossa. 

Kiskot hommattiin rautakaupasta, mutta oven rakensi itse Jelmun vapaaehtoinen, jotta ovesta tulisi juuri halutun kokoinen kaikin puolin.
Liukuovi tuli saada myös lukkoon ja aiemmin hankitun normioven salvan sovittaminen liukuovea varten vaati hieman pohdintaa.
Lopputulos näyttää omaan silmään yllättävänkin siistiltä.
Kun toimiston puolella oli saatu seinät pystyyn ja ovi paikoilleen, oli tehtävä oviaukko myös roudauskäytävän puolelle ettei varastoon tarvitsisi aina mennä toisten toimiston läpi tai ulkokautta. Koska oven tulisi olla normaalia ovea leveämpi, jotta laatikot mahtuvat sisään, mutta itse käytävä on suht kapea, itse ovityypiksi valittiin liukuovi jolloin käytävällä kamojen liikuttelu ei vaikeutuisi vaikka ovi olisi auki.

Tässähän on selkeästi kohta oviaukolle.
Ja olikin.
Salin korotetun lattian takia oviaukon kohtaan tuli tehdä pieni ramppi, jotta keissejä ei turhaan tarvitsisi nostella. Kun koronan takia aikaa oli paljon käytettävissä, joten tämänkaltaisiin käytäntöä helpottaviin yksityiskohtiin kiinnitettiin normaalia enemmän huomiota.
Ramppi tehtynä ja liukuoven kisko asennettuna. Varoituskyltillä myös ilmoitettiin, ettei tarvitse tulla valittamaan, jos astuu naulaan.

Koska elävän musiikin yhdistyksen hommissa ollaan, soi musiikki myös työpäivien aikana. Työkalu antaa pientä vinkkiä musavalinnoista.
Oviaukon kulmia päätettiin vahvistaa metallilistoilla, jotta ne kestäisivät paremmin keissien sun muiden kamojen törmäyksiä. Listat laitettiin asennusliimalla ja ruuveilla paikalleen. Liima tosin oli sen verran jämäkkää, että kun ruuvit sen jälkeen ruuvattiin paikalleen, olivat ne siinä missä olivat eikä niitä muutaman millin säätämisen takia enää voinut irrottaa. Yritys kuitenkin oli hyvä ja onneksi torx-kärkiä oli enemmän kuin kaksi etteivät työt loppuneet siihen.
Betonilattiaan upotettiin stopperi, jottei ovi liukuisi paikaltaan. Tässäkin kuitenkin eräs vapaaehtoinen kiireessä onnistui, joten kiskon päätyyn lisättiin ruuvi toiseksi stopperiksi.
Lopputuloksesta tuli jälleen yllättävän siisti. Itsetehty liukuovi sopii paikalleen täydellisesti. Saa nähdä milloin iso, puhdas valkoinen ovi saa ensimmäiset täginsä pintaansa. Toimiston puolen salpasäätämisestä opittiin ja tällä kertaa lukitussysteemi tehtiin itse suoraan oveen. Hyvä, että vapaaehtoisten joukosta löytyy niin puu- kuin metallityöt hallitsevia ihmisiä.
Kevään aikana ehdittiin tekemään Lutakossa myös muita remontteja, joista kerron tulevissa postauksissa lisää.

Kommentit